Какво да правим ако изпуснем телефона си във вода?

phone-in-toilet

Вероятността да сте от тези хора, които са изпускали телефона си във вода е голяма. Според статистиката един на всеки десет потребителя е изпускал своя апарат поне веднъж само в тоалетната, без да се броят другите места. Много е важно да знаете какво да правите ако изпуснете телефона си във вода, пък било то в тоалетна, в езеро, басейн или някъде другаде. За за съжаление по въпроса няма много информация.

Така че реших тук да ви напиша точно това. Ето кои са стъпките, които трябва да предприемете, ако любимият ви апарат се „приводни”,

1. Най-важно е да го извадите възможно най-бързо!

Шансът водата да не успее да проникне за секунда до важните части на апарата, където може да го повреди е голям, така че възползвайте се.

 2. Веднага изключете телефона. Още преди да го бършете, чистите и т.н.

3. Махнете капака и батерията, ако това е възможно. Вече има доста модели, чиито батерии не могат да се махнат, но те пък в повечето случаи са по-добре защитени от проникване на вода, така че не се притеснявайте.

4. Започнете да отстранявате влагата от всички видими части на вашия телефон.

5. След това го оставете за известно време да изсъхне като това е най-добре да стане в нормални условия – в най-лошия случай на слънце.

-В никакъв случай не използвайте сeшоар или някакъв друг подгряващ метод, защото това може да го повреди дори повече отколкото водата.

-Не се опитвайте да зареждате или да пускате телефона, преди да сте сигурни, че е изсъхнал напълно.

Като цяло шансът да спасите телефона си, ако сте го изпуснали във вода е голям. Лично на мен ми се е случвало да влизам със смартфона си в басейн за няколко секунди, да изпускам апарата си в морето и естествено калсиката – в тоалетната, което разбира се е най-неприятното…

И в трите случая телефоните (различни всеки път) работеха и нямаше проблем, така че не е най-притеснителното нещо. Един стар Ericsson дори беше успял да обгори SIM картата, но не и да спре да работи.

За съжаление съществува и обратния случай – моя близка беше сложила телефона си в чанта с бутилка минерална вода, която се оказва недостатъчно добре затворена – само от 200 милилитра бавноизтичаща вода, в продължение на час-два телефонът беше изгорял, тъй като водата беше попаднала явно на най-неподходящите места.

Така че случаите винаги са индивидуални и дано не ви се налага да стигате до тази статия през Google…

И накрая – ако сте от тези, които често изпускат нещата си – защо не се замислите за някои от защитените модели: HTC Butterfly, Sony Xperia Z, Motorola Defy Pro и Samsung Galaxy Xcover 2.

А ето и една забавна инфографика по въпроса:

how-to-fix-your-phone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>